De weg naar een nieuwe voorstelling

Om tot de voorstellingen te komen moet een toneelspeler veel ondergaan. Als eerste moet je natuurlijk je teksten onder de knie krijgen. Daarnaast moet je niet alleen je eigen teksten leren maar moet je ook het verhaal binnen stappen. Wat gebeurt er? Waarom? Waar kom je vandaan, waar ga je naar toe? De eerste 6 repetities zijn dan ook vooral om te oefenen waar de toneelspelers moeten gaan en staan (de mise-en scène). Het lijkt simpel en logisch, maar het kan best lastig zijn!

Spelers moeten natuurlijk niet voor of achter elkaar gaan staan en ook nooit met de rug naar het publiek. Gelijktijdig moeten we ook leren om bezig te blijven op het podium. Niet dat we maar een beetje rond kijken als we geen tekst hebben. Belangrijk hierbij zijn de attributen waarmee we dit kunnen doen. De toneelspeler moet ook dit zich eigen maken.Met de start van de repetities spelen we met het boek in de hand. Dat is niet altijd zo handig want gelijktijdig moeten we ook met de attributen en elkaar bezig zijn. Het is dus zaak om zo snel mogelijk de teksten te kennen. Want daarna kan je pas goed gaan toneelspelen. We oefenen circa 6 maanden, 2 x in de week om het stuk goed op te zetten. Vooraf garanties dat de voorstellingen vlekkeloos verlopen zijn er nooit. Het blijft altijd spannend. Met het optreden kunnen er meerdere redenen zijn dat je even iets kwijtraakt, zowel tekst of een attribuut . Er mogen uiteraard nooit stiltes vallen. Je bent afhankelijk van je medespelers om de draad weer snel op te pakken. In die gevallen wordt de spanning voor de toneelspeler uiteraard nog groter dan die al is. Er moet dan ook goed samengewerkt worden in teamverband.

Het team van toneelspelers met de coach (regisseur) letterlijk op de achtergrond. De regisseur stuurt ons het podium op zoals het stuk gespeeld moet worden. Alle karakters en rollen heeft ze uitgekauwd en precies op het netvlies staan.Als toneelspeler denk je je rol te spelen zoals die bedoeld is, echter is het vaak niet zoals de regisseur dit voor ogen heeft. Vooral de uitdrukkingen, expressies en de wijze van spreken moet vaak herhaald worden om het te krijgen zoals de regisseur het wil. Er vallen dan opmerkingen als “speel het uit”, “maak het groot”, “niks weggooien, je gooit te veel weg”, “laat het uit je tenen komen” en “vasthouden zo”. Als de regisseur dat laatste zegt weet je dat je goed zit. Maar soms duurt het lang voordat het zo is en grijpt ze in. Ze doet dan voor zoals het gespeeld moet worden. Dan lijkt het echt heel simpel en logisch. Ze schudt het ook zo uit de mouw. Haar jarenlange ervaring in het toneelspelen komt dan ruimschoots naar boven. We kunnen heel veel van haar leren omdat ze het zo treffend voor doet.

Ook moeten we niet te soft spelen. We moeten onze rollen “groot maken”, we moeten die zelfs overdrijven. Niet zomaar vlug je zinnen opzeggen om er van af te zijn. Begrijpelijk dan ook dat we lang bezig zijn om de rollen op de juiste wijze onder de knie te krijgen. Tijdens repetities hebben we veel lol onder elkaar. Vooral als we teksten kwijt zijn en we dan maar wat aanrommelen. Of gaat er dit of dat weer verkeerd. Ook de verschillende dialecten geven soms reden tot lachen want woorden kunnen in het dialect een andere betekenis hebben. Als het dan bijna zo ver is moet er gepaste kleding gezocht worden. De podiumbouwers moeten klaar zijn met de decors. Ook zij spelen een grote en belangrijke rol achter de schermen. De licht-en geluidman moet alles gereed hebben. De souffleur, de grimeur, de toneelmeester maar ook de kaartverkopers. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn om tot een goede uitvoering te kunnen komen. Als de voorstelling klaar is en we merken dat we het publiek vermaakt hebben, geeft dit een heel bevrijdend en voldaan gevoel voor het hele team, achter en voor de schermen.

We zien jullie graag bij een van onze voorstellingen in 2019. ‘In de Zeeuwse Pot’ wordt gespeeld op vrijdag 16 november in Clinge en op 22, 23, 29 en 30 november in Axel. Kijk voor meer info bij het tabblad ‘Reserveren’.

Een toneelspeler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *