Stukje van de regisseur

REGISSEREN…de visie van de regisseur 

In mijn carrière als toneelspeelster heb ik het geluk gehad om met verschillende regisseurs te mogen werken. Tja, en dan komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: “En wie was nou de beste ????”

Mmmmmm….moeilijke vraag….

Allemaal hadden ze wel iets wat ik geweldig vond maar eveneens hadden ze allemaal wel iets wat ik dan weer wat minder vond.  So what ??? …Misschien bestaat de perfecte regisseur niet…  

In elk geval, ík streef er niet naar die te worden. Laat de regisseur zichzelf vooral niet te serieus nemen. De regisseur werkt met name op zijn of haar gevoel. En in een goed toneelstuk brengen de situaties dat gevoel vanzelf naar boven. Al wat je dan nog moet doen is dat gevoel op de spelers proberen over te brengen. 

Regisseren is volgens mij :  

  • duidelijk maken wat de schrijver bedoelt en samen met de spelers bepalen welke emoties daarbij horen
  •  samen met de spelers eerst zoeken + uitproberen en dan vasthouden + bijschaven.
  •  samen met de spelers een spektakel maken dat ademt en leeft. Zorgen dat woorden inhoud krijgen zodat ze gaan stromen in een klotsend en klaterend beekje van boeiende dialogen.
  • sturen en terugschakelen en dan weer volop gas geven. De acteur is de auto, soms een  deux-chevaux, soms een rode Ferrari. 

Tussen haakjes, laat ik dan maar meteen mijn zwak punt bekend maken :  ik sta echt wel ten volle achter de wijze woorden achter de bolletjes, maar toch vind ik het moeilijk mij daar dan ook aan te houden. Ik bepaal namelijk zelf té graag  welke emotie er bij een bepaalde situatie hoort. De perfecte regisseur zou waarschijnlijk de spelers hierin meer inspraak geven….ik heb daar vaak het geduld niet voor …mea culpa… mea culpa ….Mea Maxima Culpa…. Maar… corrigeer mij a.u.b. als ik doorsla en jullie het niet met mij eens zijn….              

Persoonlijk heb ik als regisseur drie doelstellingen : 

  1. Spelers moeten met plezier naar de repetitie komen. Toneelspelen is tenslotte een hobby.
  2. Ikzelf moet het gevoel hebben alles uit de speler te hebben gehaald. Daaraan moet de speler wel willen meewerken door goed voorbereid naar de repetitie te komen en op tijd zijn tekst onder de knie te hebben.
  3. Het zou geweldig zijn als despeler aan het eind van het seizoen zou kunnen zeggen dat hij/zij iets heeft bijgeleerd.

P.S: ………(als ik  het stukje nou zo terug lees…..ben ik eigenlijk best een veeleisende regisseur….sorry mannekùs)  

 

______________________________________________________________

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *